Starter - Hoe kom je aan een koophuis?

Als starter moet je zelf een plek op de huizenmarkt bemachtigen en dat is uitdagend. Waar liggen de kansen?

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Ze kunnen een duur huis huren, maar het lukt niet om een starterswoning te kopen. Dat is scheef!

Om meerdere redenen is het lastig voor starters om aan een koophuis te komen. Ze kunnen een huurhuis krijgen met een maandlast van 800 euro, maar een hypotheek van 175.000 euro lukt niet. Terwijl een hypotheek van 175.000 euro een maandlast geeft van ongeveer 700 euro. Een bijkomend voordeel is ook nog dat de hypotheeklasten voor 10 jaren of langer vast liggen. De huur gaat volgend jaar juli weer met een paar procent omhoog. Het voordeel van kopen is nog groter, want de betaalde 700 euro voor de hypotheek is ook nog eens deels aftrekbaar van het inkomen en er zit ook nog een aflossing in de maandlasten verwerkt.

Waar gaat het mis?

De kredietcrisis is mede veroorzaakt doordat er te eenvoudig hypotheken werden verstrekt. Een hypotheek tot zes of acht keer het jaarinkomen was geen probleem. Daar hebben we met z’n allen van geleerd, dat moeten we niet meer doen. Nu zijn de normen voor starters te streng. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende rekening gehouden met stijgende inkomens van starters op de arbeidsmarkt. Dat is niet het enige probleem, want studieschulden en hoge huizenprijzen verergeren het probleem. En vergeet ook niet dat bijkomende kosten niet meegefinancierd kunnen worden. Deze moet je uit eigen zak betalen.

Wat kunnen starters doen?

Het beleid van geldverstrekkers en de overheid kun je niet aanpassen. Het is voor starters dus zaak om op eigen kracht toch een plekje te veroveren op de huizenmarkt. Je kunt de kans op een koophuis op de volgende manieren vergroten.

Zorg voor een spaarkapitaal

Met spaargeld achter de hand heb je minder hypotheek nodig. Als je naast de bijkomende kosten ook nog een deel van de koopsom van het huis kunt betalen, sta je sterk. De geldverstrekker loopt in dat geval namelijk minder risico’s bij het verstrekken van een hypotheek.

Kunnen jouw ouders bijspringen?

Een spaarkapitaal opbouwen van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s is geen eenvoudige opgave. Misschien kunnen jouw ouders deels bijspringen. Dat hoeft niet in de vorm van een gift. Ze kunnen het ook verstrekken als een hypotheek. Een voordeel is dat de ouders ook nog een redelijke vergoeding over het spaargeld krijgen op deze manier. De aan de ouders betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen.

Voorzichtig met studieschulden

Studenten zijn vaak genoodzaakt om een studieschuld op te bouwen om de studie te betalen. Zorg voor een zo laag mogelijke studieschuld. Een schuld verkleint de kans op een hypotheek namelijk aanzienlijk.

Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing van de geldverstrekker

Geldverstrekkers hanteren verschillende normen. Een afwijzing bij een geldverstrekker wil nog niet zeggen dat je ook niet bij andere geldverstrekkers terecht kunt. Informeer ook eens bij de gemeente. Mogelijk kom je in aanmerking voor een starterslening.

Blijf net iets langer bij je ouders wonen

Op jezelf wonen kost geld. Langer bij de ouders blijven wonen stelt jou in staat om te sparen. Een paar maanden thuis blijven wonen geeft al een besparing van duizenden euro’s.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie